martes, 4 de octubre de 2011

"Por cuenta ajena"

Aquest vespre, concretament a les sis de la tarda, s'ha fet la presentació del documental titulat "Por cuenta ajena" al CIRD (Centre d'Informació i Recursos per a les Dones, situat al carrer de les Camèlies número 36-38).

Aquest documental és un projecte que ha estat realitzat per Marisela Montenegro, Karla Montenegro, Caterine Galaz i Laura Yufra, quatre dones que formen part d'una unitat d'investigació de psicologia social de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Així mateix, alguns dels objectius del projecte han estat descobrir la manera amb la qual són (o no) acceptades les dones immigrants per la societat, cosa que el porta a endinsar-se en la història d'aquestes dones. A més, també es proposa entrar en el tema de la insersió social, saber quins són els tipus de feina que s'ofereix a aquestes dones i quins sacrificis han de fer.

En el documental s'hi reflecteixen cinc dones de diferents països (Carmen, Rubina, Loredana, Melika i Mari) que han immigrat aquí i expliquen la seva experiència a l'hora de buscar i trobar feina, a l'hora d'integrar-se i, a l'hora de ser ateses per l'Estat. D'això se'n treuen, sobretot, tres problemes generals: els papers, l'idioma i la pròpia feina, ja que cap d'elles n'ha trobat alguna relacionada amb que prèviament havia estudiat al seu país, cosa que, segons diuen, les fa sentir vulnerables davant la societat. A més, la poca feina que troben l'aconsegueixen fent córrer la veu, per què ja sigui pel fet de ser immigrants o pel de no haver aconseguit que a l'hora de canviar de país les autoritzin per treballar, no els fan contractes.
D'altra banda, tampoc tenen temps per estudiar l'idioma d'aquí (tant sigui el català com el castellà), ja que es tracta d'un temps que han d'aprofitar per treballar: sinó no guanyen suficient per arribar a final de mes.

Tot i això elles no perden els ànims ni les ganes de seguir avançant per trobar millors feines i integrar-se a la societat: col·laboren en les associacions d'acollida i busquen grups de referència per així sentir-se identificades (cosa que sempre ajuda), entre d'altres coses.

D'esquerra a dreta, Caterine Galaz, Karla Montenegro, Laura Yufra i Marisela Montenegro, les quatre realitzadores del documental.

No hay comentarios:

Publicar un comentario