jueves, 5 de enero de 2012

Blaï Mateu actua en solitari al Lliure de Gràcia

L'intèrpret Blai Mateu Trias ens ofereix un interessant espectacle dedicat al pas de Catalunya a França. La representació, amb el títol "Ï", reflecteix el seu exili i el de tots els republicans que van haver de travessar la frontera l'any 1939. Actuant al Teatre Lliure de Gràcia, l'humorista apareix en solitari a l'escenari, envoltat d'un curiós joc de metàfores que proporcionen un enfoc diferent a la situació.

El fill del conegut pallasso Tortell Poltrona es va exiliar a França per formar-se en la disciplina de circ a Châlons-en-Champagne. Per a Blai Mateu, la lletra "i" del seu nom té un significat especial: una "fixació-frontissa". A França, per què el seu nom no volgués dir "blat", va haver d'introduir-hi una dièresi. Aquesta és la base del títol de l'espectacle.

Blai Mateu Trias en un moment de l'espectacle.
Imatge extreta del web del Teatre Lliure (www.teatrelliure.com)
Tot i haver nascut l'any 1979, quatre anys després del final de la dictadura, l'intèrpret es proposa recordar el passat no tant llunyà en què 450.000 civils i republicans espanyols van entrar a França del 31 de gener al 9 de febrer del 39. Però no ho fa amb una idea "dramàtica", tot el contrari. La seva intenció és riure's del caos dels desigs i de les injustícies d'aleshores.

"Ï" és una obra dirigida per Michel Cerda i produïda per Baró d'evel CIRK cie. L'escenografia i el vestuari són a càrrec de Marion Legrand, el vídeo de Florent Tillon, l'il·luminació d'Adèle Crépinet i del so se n'encarrega Vivien Sabot. Es tracta d'una representació que compta amb molt poc text. De fet, n'és el menys important.

L'espectacle es va estrenar al Teatre Lliure de Gràcia el 22 de desembre, i hi serà fins el dia 8 de gener. La seva durada és d'una hora, sense intermig. A partir del mateix mes de gener, l'obra "Hedda Gabler", d'Henrik Ibsen, omplirà la sala del teatre. Serà dirigida per David Selvas, i interpretada per Pablo Derqui, Cristina Genebat, Àngela Jové, Laia Marull, Francesc Orella i Ernest Villegas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario